Total de visualitzacions de pàgina:

REPORTATGE TOTS SANTS & HALLOWEEN

LA FESTA DE TOTS SANTS I HALLOWEEN.
Sabies què?...

HALLOWEEN
Així va començar...
L'origen del Halloween es remunta al festival celta de Samhain. Els celtes que vivien fa 2000 anys a l'àrea d'Irlanda, Regne Unit i nord de França celebraven l'any nou l'1 de novembre. Aquest dia marcava la fi de l'estiu i la collita i el principi del fred i fosc hivern, temps que normalment s'associava a la mort humana. Els celtes pensaven que la nit de cap d'any la frontera entre els móns dels vius i els morts desapareixia i els esperits dels morts tornaven.Els celtes creien que en aquesta data els esperits podien sortir dels cementiris i ficar-se en els cossos dels vius per resucitar.Per evitar-ho els celtes embrutaven ca seva i hi posaven ossos, calaveres... Creien que la presència d'aquests esperits a banda de fer malbé les collites i causar problemes, ajudaven als Druides o sacerdots celtes a fer prediccions sobre el futur, profecies que confortaven la gent i la guiaven durant el llarg hivern.Per commemorar l'esdeveniment els druides feien fogueres gegants on cremaven animals com a sacrificis als Déus celtes. Durant la celebració es vestien amb caps i pells d'animals i intentaven esbrinar el seu futur.


Fa molts segles, a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d'octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. En aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar als esperits malignes.

La festa va ser exportada als Estats Units per emigrants europeus al segle XIX, cap a 1846. Aquest any es va celebrar el primer desfilada de Halloween a Minnesota i després li van seguir altres estats. La internacionalització de Halloween es va produir a finals dels anys 70 i principis dels 80 amb el cinema i  les sèries de tele


Quin és l'origen del "trick or treat"? ( El truco o trato “espanyol”)


La tradició del "trick or treating" probablement té el seu origen en les desfilades que tenien lloc a Anglaterra. Durant aquestes celebracions els ciutadans més pobres demanaven menjar de casa en casa i les famílies els donaven uns pastissos anomenats "soul cakes" (pastissos d'ànimes) i ells a canvi prometien resar pels difunts de les seves famílies.
La distribució d'aquests pastissos va ser una iniciativa de l'Església en substitució de la pràctica antiga de deixar vi i menjar per als esperits. Aquesta pràctica, va passar a ser realitzada pels nens que anaven de casa en casa al seu barri demanant, beguda, menjar o diners.


Per què les carabasses són un símbol de Halloween?


La costum de buidar carabasses ve probablement del folklore irlandès; el "Jack or Lantern". La llegenda conta que un home anomenat Jack va enganyar el dimoni i el va tancar en un arbre dibuixant una creu al tronc. Després va fer un tracte amb ell; si mai més no el tornava a temptar, el deixaria sortir.
D'acord amb la llegenda, després que Jack va morir, se li va denegar l'entrada al cel per les seves pràctiques i a l'infern per haver enganyat el diable. Aquest li va donar una espelma dins d'un nap per guiar-lo en la foscor.
Els irlandesos utilitzaven naps com a "Jack's lanterns" originàriament, però quan els immigrants van arribar a Amèrica el 1840, van trobar que les carabasses eren més atractives i fàcils de buidar.


HALLOWEEN A MÈXIC

El Dia dels Morts a Mèxic se celebra el 2 de novembre i segons la creença popular en aquest dia els ja morts regressen a les seves llars en la terra. La festa comença la tarda del 31 d'octubre amb els preparatius del Dia dels Angelitos (també conegut com Dia de Sants Innocents, o Tots els Sants) que se celebra el primer de novembre. En aquest dia, es recorda als nens morts que van arribar a ser batejats abans de morir.
La decoració inclou caramels amb els noms dels morts; flors, fotografies, i el menjar i beguda preferida dels difunts,que inclou dolces pomes i, sobretot, el pa de morts, fet a força d'ou, farina blanca i una capa de sucre que, sovint, té forma de calavera.
Aquest dia se celebra amb una reunió a casa. Abans del sopar, els nens surten al carrer per a demanar el seu "calaverita" és a dir, un regal, diners o una calavera de xocolata o sucre.
Els plats més típics són arròs amb frijoles, pollastre o carn amb mole, carabasses dolces i batatas, acompanyades amb cervesa o tequila i tasses d’atole o cafè.

I aquí celebram ...? TOTS SANTS, és clar!

Era creença comuna que la nit de Tots Sants les ànimes dels avantpassats retornaven a les cases i els llocs on havien viscut. Aquesta idea del retorn dels avantpassats no anava sempre lligada als temors que inspira la mort i els esperits en la nostra cultura i que es veu reflectida en l'existència d'una literatura o un cinema de terror basats en la idea del retorn dels difunts.
Sense afirmar que no existís aquest caràcter terrible, cal apuntar que, en les antigues cultures, els difunts, i especialment els avantpassats, eren considerats com a protectors de la casa, com una mena de petites divinitats familiars en qui confiar.
Aquesta idea dels morts-protectors es conserva encara en moltes de les tradicions. Hi ha costums relacionats amb el foc i les ànimes.Es creu que les ànimes que són al purgatori retornen a les cases i si troben bona acollida de part dels seus familiars, van directes al cel, i si no, han de continuar penant.

Les visites al cementeri.

El dia de Tots Sants i, sobretot, el dia de Difunts, el 2 de novembre, la gent va als cementiris a visitar les tombes dels avantpassats, a guarnir-les amb flors i a arranjar el seu aspecte exterior.
Les visites al cementiri tenien un caire més ampli que l'anar a visitar les tombes familiars: la gent es passejava pel cementiri. La posició social de les diferents persones o famílies no deixava de quedar reflectida fins i tot després de la mort. Encara avui, molta gent es dedica, en aquesta diada dels Difunts, a portar flors no només als parents més propers, sinó a familiars més llunyans, amics o coneguts. La visita al cementiri constitueix, ara per ara, un dels pocs signes col.lectius de record dels difunts a la nostra societat.
LA GASTRONOMIA
Un dels costums més característics de la diada de Tots Sants és la castanyada. Les castanyes es venien torrades, ben calentes i embolicades en paper. A més de les castanyes, hi ha dos menjars típics d'aquesta diada: els panellets i la fruita confitada.
Els panellets són un producte de rebosteria casolana, fets amb ametlla, sucre i rovell d'ou, bàsicament. En els de qualitat inferior, s'hi afegeix una part més o menys gran de boniato o patata. Poden anar coberts o no de pinyons i moltes cases en fan d'especials, segons el seu costum i imaginació, afegint-hi coco, xocolata, etc.
Els rosaris més típics a Mallorca es feien de fruita confitada. Tradició que encara en alguns pobles continua.
Podem concluir que es UNA FESTA D'ORIGEN CELTA, CRISTIANITZADA I AVUI "AMERICANITZADA".
Nosaltres ens demanen...i te convidam a una reflexió!
Te pareix bé que aquí es celebri HALLOWEEN?
Te pareix que arribarà a suprimir la nostra tradició?
Triam una festa popular pròpia o en triam una d’importada d’un altre país?
Què en feim amb el dia de Tots Sants? té futur?
Té sentit el “truco o trato”? i les disfresses? no tenim Carnestoltes per sortir disfressats al carrer?
I tú que fas? i tú que en penses?
Nosaltres defensem la nostra cultura, la nostra història, la nostra tradició i la nostra llengua.

Els alumnes de 4rt de PDC (ASL)

7 comentaris:

  1. Hola! Si em deixau, posaré un enllaç a la vostra entrada en el meu bloc de classe, em sembla molt interessant tot el que contau i la quantitat d'informació que oferiu. Així que gràcies per endavant i bona feina!

    http://sonrullan3ra12-13.blogspot.com.es/2012/10/la-festa-de-tot-sants.html

    ResponElimina
    Respostes
    1. Teniu el nostre permís per ara i per endavant!

      Elimina
    2. Hola!Els meus alumnes han estat molt contents del vostre comentari.Aquesta informació la podeu trobar al blog que realitzen els alumnes de PDC de l'IES Porreres.Forma part de la nostra programació d'aula.Trobareu aquesta i molta informació relacionada amb medi ambient/dates solidàries i cultura popular/ entre altres.
      Podeu anar al nostre bloc:
      http://joanamariatomas.blogspot.com.es/p/3r-pdc.html
      Moltes gràcies.

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Hola,
    M'ha agradat molt el vostre escrit i també m'agradaria fer un enllaç al nostre bloc d'aula. Aquesta setmana que entrarem tenia programat parlar d' aquest tema.
    Esper que no hi hagi cap inconvenient.
    Molt agraïda
    Paloma

    ResponElimina
  4. me encanta la foto es preciosa molt impresionant

    ResponElimina