Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 2 de maig del 2019

COM PROCEDIR ÈTICAMENT AMB UN PACIENT EN COMA IRREVERSIBLE?

Elisabet Femenies (4ESO-B)
Com seria ètic procedir en el cas que tinguéssim un familiar en coma irreversible que roman en estat vegetal des de fa molt de temps? L'hauríem de desconnectar dels aparells que el mantenen en vida o deixar-lo fins que mori pel seu compte? És una decisió molt dura i que fa molt de mal, però des del meu punt de vista el més just i convenient seria desconnectar les màquines.
Estem parlant d'una decisió èticament molt complexa, en la qual haurem de decidir sobre la vida o la mort d'una persona estimada. Una de les raons en que es fonamenta la meva postura és que d'aquesta manera aquesta persona deixaria de patir i podria descansar en pau. Seguint el principi de justícia en el que cadascú obté el que li correspon en funció dels seus mèrits, pens que ningú mereix seguir patint sense cap esperança de curació i menys un ésser estimat. També m'inspir en els principis utilitaristes i del mal menor. Pel que fa als primers el fet de desconnectar-lo seria beneficiós tant per la família com pels amics perquè deixarien de passar pena i angoixar-se en veure'l patir inútilment, podrien viure el dol, superar la seva pèrdua i tirar endavant. A més a més, en no haver-hi cap esperança de recuperació ell no en sortiria per judicat. Pel que fa al segon la seva desconnexió suposarà tot i el dolor i tristor que provocarà és l'única possibilitat d'evitar una situació encara pitjor: el seu patiment i el dels seus éssers estimats sense esperança i per un temps indefinit i imprevisible.
Els que s'oposen a l'eutanasia diuen que a l'hora d'aplicar-la estem violant dos dels principis ètics més importants: el de la llibertat i el dels drets humans. La persona malalta, pel seu estat catatònic no pot triar entre morir o seguir visquent i li estem llevant el dret més bàsic i fonamental, que és el dret a la vida. Però jo refús aquest dos arguments. Aquest persona en coma irreversible no té capacitat de decisió i necessita que les persones del seu entorn triin per ella. A més la seva mort cerebral fa que, en certa manera, ja hagi perdut la vida i que aquesta només es mantingui artificialment per mitjà d'un aparell.
En conclusió, en cas que tingués un familiar en estat vegetal, malgrat el dol, faria que el desconnectessin de les màquines que el mantenen viu, pel bé d'ell/a i de les persones que l'envolten.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada