Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 5 de desembre del 2014

EL VIRUS DE HALLOWEEN

Alumnes de 4t de PDC
Sí, exactament! Ho heu llegit bé! EL VIRUS DE HALLOWEEN!
La carabassa deixa de ser aquests dies símbol de la confitura, el puré o pot ser, l'assignatura suspesa que tant ens fa patir. La carabassa “halloweenera”, protagonista absolut com mai. Més protagonista inclús que “Ruperta” l'arxiconeguda carabassa del programa televisiu “Un, dos, tres”, famós programa iniciat als 70, la mateixa dècada en que es comença a introduir aquesta imatge vinculada al Halloween i “roba protagonisme” a qualsevol altra “pobra, minsa i vulgar carabassa ”. Ja no ens interessa ni la confitura, ni el cabell d'àngel ni molt manco un rosari de carabassat (que com que no agrada els substituïm per dolços de plàstic “les xuxes”). Aquest símbol, d'una festa externa i que la majoria que ho celebren ho fan sense saber ni la seva procedència, ni el per què, ni d'on ve, ni on va, ni que suposa, ni que suposarà...
Com tampoc molts de nins mallorquins mai sabran el significat d'aquell rosari de carabassat amb les grosses patenes que els padrins joves regalaven als fillols per tots sants.
Per TOTS SANTS les nostres tradicions, les que eren nostres, a poc a poc, s'han vist arraconades per costums que ni son nostres ni tenen res a veure amb nosaltres. Però... son més “guais”? Seria aquesta la paraula? Deu ser així! Segurament deu ser molt més interessant...
Avui és molt “normal” veure petits i grans entusiasmats pels carrers corrent com a bojos: bruixetes, petits vampirs, mòmies, zombis de tota mena i tot tipus de personatges embetumats de sang, anant de casa en casa a dir: “truco o trato” perquè allò de “trick or treat” no els acaba de sortir. Pareix que “igual que el canvi climàtic provoca calor per Nadal, el carnaval s'ha traslladat a la tardor”...coses que passen!
No cercarem culpables: la televisió, les grans multinacionals, els virtuosos del màrqueting, les editorials, les tendes de xuxes, les tendes de disfresses (ja no interessen les princeses, els vestits regionals, les caputxetes i els tres porquets...).
Avui “no anam de cursilades”, ens agraden les emocions fortes! Sang i fetge per un tub, morts i morts vivents amb ulls arrabassats i forats mostrant les vèrtoles de qualsevol part del cos...
Però nosaltres també en tenim! Les nostres jaies i bruixes malvades, gegants, fades i altres personatges fantàstics de les rondalles, personatges bens propers. Personatges que si no mantenim vius podran caure a l'oblid.
S'ha convertit en un negoci? O s'ha convertit en una intenció política? O simplement no cal aixecar-ho de terra i no dir dois? Val més anar a comprar un vestidet tenebrós, fer una sessió espress de maquillatge monstruós i ser com tothom?
Per tots Sants i dia dels difunts: visites al cementeris en record dels nostres difunts? Panellets, rosaris i castanyades? Tu què trobes?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada