Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 15 de novembre del 2013

TERCERA SETMANA DE VAGA: DE L'EUFÒRIA AL DESENCÍS EN UN OBRIR I TANCAR D'ULLS

Perspectiva aèria de la gran manifestació del 29-S en suport de la vaga indefinida de professors
Redacció
El passat dilluns, dia 7 d'octubre, els professors de L'IES Porreres, com els de tota la resta de centres de les nostres illes, tornaren a les aules, després de tres setmanes de vaga que havien paralitzat gairebé per complet l'activitat educativa a tota la comunitat. Ho feren després de veure com l'èxit de la vaga i el suport de la major part de pares i alumnes (expressat per mitjà de les jornades d'aules buides i de la gran manifestació del 29 de setembre - la més gran de la història de Balears - amb entre 90000 i 110000 participants) no sevissin per fer rectificar al govern en el punts més importants de les reivindicacions docents (retirada del TIL, llei de símbols i decret de convivència i expedients al directors de Menorca). Dies abans quedava clar que el Govern de les Illes Balears prioritzava esgotar als docents allargant la vaga amb una farsa de negociació per obtenir una victòria política i humiliar al col·lectiu docent a costa de perjudicar a l'alumnat de l'escola pública i desprestigiar-la en favor de la privada i la concertada més conservadora.
La manifestació de la marea verda va reunir més de 80000 persones a Ciutat
Després de l'èxit aclaparador de la manifestació del 29-S es va passar en pocs dies de l'eufòria al desencís i el moviment de protesta es va anar desinflant i perdent múscul quan més aprop semblava de la victòria. L'immobilisme del govern va portar a professors i pares a una situació límit. Al nostre centre s'encarava la tercera setmana de vaga amb una convocatòria per part de l'APIMA de tres dies d'aules buides, el dimarts 1, el dijous 3 i el divendres 4, en suport del professorat. Dilluns i dimecres, el percentatge de docents en vaga al nostre centre es va mantenir força alt, entorn del 80 %, però l'assitència d'alumnes els dies d'escola buida va superar les xifres de les setmanes anteriors, especialment el dijous i divendres, tot i que en cap cas es van superar els 40 alumnes (un 10 % de l'alumnat).
Molts montuïrers, vilafranquers i porrerencs hi assistiren
Però a nivell de Balears les dades mostraven signes descoratjadors. Després d'un repunt del seguiment de la vaga el dilluns, les xifres van anar caiguent durant tota la setmana, especialment a Ciutat i a Menorca. Fins i tot a la Part Forana, a Eivissa i a Formentera, bastions del moviment vaguista, les dades de seguiment baixaven ostensiblement. A més a més el seguiment de les jornades d'escola buida eren menors i s'assistia a un creixent mobilització de pares pro TIL o antivaga. Moltes APIMA i la FAPA, tot i mantenir el suport als docents començaven a plantejar que la situació era insostenible i que els alumnes no podien seguir perdent classes. El professorat també patia una intensíssima campanya de manipulació, desinformació, d'atacs, i desprestigi per part dels mitjans de comunicació afins (El Mundo, La Razón, ABC, Intereconomia, ...) o controlats pel govern (IB3), així com amenaces d'allargar el curs fins el mes de juliol. El resultat va ser una creixent desmoralització i una gran por a perdre el suport dels pares.
A l'assemblea de docents del nostre centre molts professors van expressar que econòmicament els era impossible seguir amb la vaga després d'haver perdut en la majoria dels casos entre 600 i 1000 € del seu sou. Altres temien que l'allargament de la vaga suposes un trencament amb les famílies, vital en l'èxit del moviment reivindicatiu fins aquell moment. També es va comentar que vist que la tàctica de la vaga no funcionava calia canviar d'estratègia per assolir els objectius. Només una minoria va defensar la continuïtat de la vaga perquè considerava que el govern no podia resistir molt més i que si l'aturada continuava dos o tres dies més acabaria cedint. Després del debat es va decidir per votació proposar a l'assemblea general suspendre temporalment la vaga indefinida a partir de dilluns i proposar noves tàctiques o estratègies de lluita per mantenir viu el conflicte.
L'assemblea de docents i el comitè de vaga comunicant el retorn a les aules en una roda de premsa
L'Assemblea general va aprovar precisament la proposta que venia no només del nostre centre, sinó de molts altres: suspendre temporalment la vaga indefinida, sense desconvocar-la, iniciar les classes el dilluns 7 d'octubre i continuar les negociacions amb la conselleria d'educació. Però un cop iniciat el curs les negociacions s'han enrocat encara més i de fet, a dia d'avui, no nomes no s'ha arribat a cap acord, sinó que les negociacions es troben suspeses i en punt mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada