PÀGINES

dilluns, 24 de febrer del 2014

ELS ALUMNES DE 3PDC CELEBREN EL DIA DE LA PAU

Sembla que no cal demanr permís per penjar aquests símbols
Alumnes de 3PDC/Redacció
El passat 30 de gener els alumnes de 3r de PDC a ASL van dur a terme un seguit d'activitats per celebrar al nostre centre la diada escolar de la pau i la no-violència. Els alumnes de 4t de PDC també col·laboraren en aquestes tasques. És una jornada que es celebra des del 1964 per iniciativa del pacifista mallorquí Llorenç Vidal i que pretén desenvolupar un seguit d'activitats educatives per fomentar entre l'alumnat la solidaritat, el respecte als drets humans, la resolució pacífica de conflictes, la no-violència i la pau. 
Aquesta celebració va tenir com a eix conductor l'estudi de la figura del gran pacifista hindú Mohandas Gandhi, així com de la seva filosofia de la protesta pacífica (desobediència civil no violenta), aplicats a la situació actual del nostre context social. A parti d'aquí s'elaboraren un seguit de pancartes i murals per difondre entre tota la comunitat educativa els valors i les idees pacifistes. 
Va ser mentre els alumnes preparaven aquests cartells i murals que es van haver d'enfrontar amb l'entrada en vigor de la famosa llei de símbols a l'hora de decidir si els murals havien d'incloure o no els símbols pacifistes. El debat es va centrar en el tema del colom de la pau. La llei prohibeix expressament penjar de les parets del centre qualsevol símbol que no sigui institucional (banderes i escuts de l'Estat Espanyol, les Balears, Mallorca, la Unió Europea i els ajuntaments de Porreres, Vilafranca i Montuïri), sense permís previ. La llei també autoritza sense permís previ símbols internacionals, però no els defineix, tot i que sembla referir-se a símbols funcionals i sense cap contingut polític com els dels WC, o les sortides d'emergència. 
Si una llei prohibís penjar el colom de la pau, el correcte seria desobeir perquè una llei així només podria ser injusta?
En un principi es va decidir que el millor era curar-se en salut i no posar cap símbol, donat que una persona d'idees militaristes, bel·licistes o antipacifistes podria sentir-se ofesa i denunciar l'infracció de la llei. Però després de rellegir la llei unes quantes vegades, professors, alumnes i directiva decidiren posar el colom de la pau i altres símbols pacifistes reconeguts internacionalment, donat que aquesta llei sembla que ho permetria sense necessitat de demanar permís al Govern, i que es considerava impensable que fer-ho fos il·legal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada