PÀGINES

dilluns, 30 d’abril del 2018

RETRAT FANTÀSTIC


Redacció
Els alumnes de 2n  i 3r d'ESO han realitzat un retrat fantàstic d'un company de classe. Han treballat primer l'estructura i la simetria del rostre humà i després hi han incorporat elements fantàstics. Podeu veure una exosició virtual dels millors retrats realitzats a la Galeria Povimon, a la qual podeu accedir directament per mitjà d'aquest enllaç:


divendres, 27 d’abril del 2018

PROVES CANGUR 2018


Maria Sansó i Francina Barceló. 4rtA
Dia 15 de març en principi era un dijous normal, però els nirvis foren els principals protagonistes. Estàvem preparats per anar cap a les proves Cangur que se celebraven a Campos quan, la professora de matemàtiques, na Magdalena, va mencionar que algú havia d’escriure el que estàvem a punt de viure. Com era d’esperar, ningú es va oferir a fer-ho, però na Francina Barceló va tenir la meravellosa idea d’aixecar la mà perquè na Maria Sansó ho fes, així que vam decidir que ho faríem les dues.
Quan vam arribar vam coincidir amb la gent d’altres instituts i abans d’entrar vam suposar quins resultats obtindríem. A l’hora de començar les proves tots ens vam mirar sorpresos quan vam veure les preguntes que hi havia, en teoria les preguntes anaven augmentant de dificultat, és a dir, les del principi eres les més fàcils i les del final les més difícils, tot i que això variava molt depenent de les persones (per a nosaltres van ser difícils totes). El temps passava i quan va passar l’obligatori molts d’alumnes van decidir entregar els exàmens, en canvi d'altres van quedar fins al final.
Quan vam sortir defora vam comentar com ens havia anat.  Hi havia molts comentaris i rialles, en alguns casos per les coses que no havien sortit així com desitjaven i en altres perquè havia anat molt bé.
Després va arribar l’hora de les proves en grup. Nosaltres vam decidir dividir-nos en dues parts: una d’aquestes resoldria el problema més llarg, i l’altra resoldria els problemes més curts, així treballaríem en grup. Podem estar orgulloses de dir que el nostre grup va completar tots els problemes, però no sabem si estan tots correctes.
Era hora de tornar cap a l’institut i a dins del bus vam poder afirmar que havia estat un gran dia. Vam pensar, riure molt i passar un bon moment entre companys, tot fent feina tant en solitari com en companyia.
Mentre els alumnes de 3r i 4t anaven a fer les proves a Campos, els de 1r i 2n les feren a s'Escorxador de Porreres

dijous, 26 d’abril del 2018

PROBLEMES A L'ESPRINT


Joan Miquel Servera
Dia 21 de febrer, 3 alumnes de 1r d’ESO de l’IES Porreres van participar al concurs matemàtic "Problemes a l’esprint". Amb poc més d’una hora van contestar els 10 problemes correctament dels que constava la prova. Segons ells: "Va ser molt entretengut i vàrem posar la nostra ment a prova".
Hi van participar centres de Catalunya, València i de les Illes Balears, els quals van resoldre els problemes correctament amb menys d’una hora.
Els problemes foren preparats per fer-los en grups subdividits. Un dels subgrups havia de fer els quatre problemes de la branca d’olivera i l’altre els del colom de la pau. Els dos darrers els férem conjuntament.
Us posam un problema perquè gaudiu pensant.


dissabte, 21 d’abril del 2018

LLIBRES DIGITALS O LLIBRES DE PAPER?

Carme Rosselló, 4ESO-B
Llegir. Llegir sempre és beneficiós per a l'ésser humà: enriqueix el vocabulari, et distreu dels problemes que puguis tenir a la teva vida, t'aporta agilitat mental, t'ajuda a millorar l'ortografia i la creativitat, entre molts més avantatges. Però la qüestió és: què és millor, llegir en format digital o amb llibre de paper com s'ha fet tota la vida?
En aquest debat trobam opinions diverses, i en totes elles hi ha avantatges i desavantatges. Sempre s'han llegit llibres impresos, però actualment les noves tecnologies ens han introduït també els llibres en format digital. Anem a plantejar, doncs, les qualitats negatives i positives de les dues opcions.
Els llibres de paper conserven l'encant: dibuixos, imatges, colors, olors, etc. També pareix que quan es llegeix en paper les coses són més fàcils d'aprendre; un estudi fet per Naomi Baron, experta en lingüística a l' “American University”, demostra que un 92% d'alumnes es concentren millor davant els texts impresos. Un altre avantatge seria que quan vas a una llibreria el títol i la portada que veus ja et poden cridar l'atenció i també tens l'opció de fullejar-lo i llegir l'argument. Els inconvenients serien que són més pesats i incòmodes a l'hora de traslladar-los d'un lloc a un altre, són més cars i també perjudiquen indirectament el medi ambient, ja que per fabricar el paper és necessari tallar molts arbres.
Els llibres digitals, en canvi, no pesen gens, pots dur una gran quantitat de llibres en un sol aparell electrònic. A més, pots graduar la lletra i la llum al teu gust; el preu és molt més econòmic o, fins i tot, gratuït; ja n'hi ha molts que duen vídeos i enllaços integrats per facilitar la comprensió; es poden marcar i subratllar infinitat de coses sense espenyar el llibre i hi ha l'opció d'esborrar-ho tot i deixar el llibre com al principi. Desavantatges? Produeix cansament visual, cal un aprenentatge anterior a la lectura, no poden ser autografiats per l'autor i poden ser fàcilment “piratejats”.
En resum, després d'haver analitzat tots els aspectes positius i negatius de cada tipus de format, per a mi és molt més còmode llegir un llibre digital. Cada vespre, abans d'anar-me'n a dormir, llegeixo una estona amb un Ipad, on hi tenc una gran quantitat de llibres. No fa falta tenir el llum encès, puc posar marques i punts on consideri, i m'agrada molt més que no haver de tenir un llibre gruixut i pesat de cents de pàgines al damunt.

dimecres, 11 d’abril del 2018

ENTREVISTA A JOAN ORBEA, CAMPIÓ DE BILLAR A TRES BANDES




Bartomeu Bennàssar, 2n C
Avui xerrarem d’esports, en aquest cas de billar a tres bandes, esport en el qual a l'IES Porreres tenim un alumne que es un practicat destacat, en Joan Orbea. Aquest esport és la seva gran passió i ara l’hi farem un parell de preguntes per conèixer-lo millor.
Perquè vares començar a practicar aquest esport?

Per que el meu pare em duia a pics al billar hi ha a ca els meus padrins en teníem un i o vaig i em va agradar molt
Quant de temps fa que practiques aquest esport?
Fa tres anys, que en aquest esport es molt poc.
Qui va ser el teu primer mestre? Quins tens ara?
El meu primer metre va ser en Carlos Crespo el millor de Balears i uns dels bons d’Espanya.
Ara mateix m’entrenen en Carlos Crespo, el meu pare (Jaume) i Guillem Garcies. També aprofit ara per donar-lis les gracies a tots per ensenyar-me i preocupar-se per mi.
Quantes hores entrenes setmanalment?
Setmanalment entren unes 8 hores encara que pot variar segons les necessitats dels estudis.
T’agradaria dedicar-t'hi professionalment?
Si, però es molt difícil ja que en tot el mon nomes hi ha entre 8 i 14 persones que viuen de jugar a billar.
En el món del billar, quin es el teu ídol?
Els meus professors m’agradaria ser com en Dani Sánchez (4 vegades campió del mon).
Quin va ser el primer premi que vares guanyar i on?
Va ser quan vaig començar que m'havia romput el braç i al Palma Arena vaig fer campió de Balears amb el braç romput
Quins son els teus premis actualment?
Ara mateix he aconseguit ser 2 pics campió de balears de la categoria sub 15 i sub 21, el 3er classificat al campionat sub 15 d’Espanya.
I ja per acabar, quins objectius t'has fixat i que t’agradaria aconseguir en el mon del billar a curt plaç?
El meu objectiu immediat es ser campió d’Espanya de la categoria sub 15.