PÀGINES

dimarts, 22 de desembre del 2015

NADAL SOLIDARI A L'IES PORRERES

Redacció/Francesc Melià (Coordinador de Convivència)
Aquest curs, com el passat, la comissió de convivència ha organitzat una nova recollida d'aliments i productes d'higiene personal i domèstica destinada a persones del nostre entorn afectades per la crisi econòmica i social que persisteix un nadal més. És una de les dues úniques accions "solidàries" que fem al centre, juntament amb el berenar solidari, per la qual cosa s'ha intentat implicar a tot el professorat i fer-ho extensiu als alumnes. Aquesta iniciativa la fem comjuntament amb Càritas Parroquial del municipi.
Aquest curs s'ha organitzat de la següent manera:
- setmana del 9 al 11 de desembre: recollida de productes de neteja corporal i domèstica. Sabó, xampú, tovalloletes per infants,... i tot allò per a la neteja de la llar.
- setmana del 14 al 18 de desembre: recollida d'aliments. Preferentment llet, arròs, farina, oli, conserves de carn i peix, llegums,...
Els dos darrers dies lectius del trimestre (21 i 22 de desembre) es va poder fer més aportacions fins que va ser entregat a Càritas dia 22, just abans de la xocolatada.

ELS ALUMNES DE L'IES PORRERES CELEBREN EL DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE


Redacció/alumnes de PMAR
El passat dia 25 de novembre es celebrà al nostre institut el "dia internacional de lluita la violència de gènere". Aquesta data va ser elegida en record d'una important trobada feminista feta a Bogotà el 1981 en que es va denunciar la xacra de la violència masclista. Aprofitant-la els nostres alumnes de 3r de PMAR van treballar el tema i van penjar els seus treballs als taulells d'anuncis de l'escala principal del centre. Més endavant des de Povimon publicarem aquest treball en forma de reportatge.

divendres, 11 de desembre del 2015

GUARDÓ ECOAMBIENTAL PER A L'IES PORRERES

Fotografia del moment de l'entrega del guardó que recolliren Margalida Adrover (coordinadora CMA), Joan Bennàssar (membre de la CMA), i tres alumnes del centre (Helena Mateos, Aina Font i ...) 
Margalida Adrover
El passat dijous 26 de novembre, la Conselleria d'Educació i Universitat, en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va celebrar un acte pel lliurament de guardons de Centres Ecoambientals del curs 2014-15 al teatre de Manacor. L'IES Porreres fou un dels centres que va rebre aquest mèrit.
El guardó de centre ecoambiental és un reconeixement públic que fa l’Administració als centres educatius que han assolit els objectius marcats a principi de curs en l’ambientalització del centre.
Des de l'IES Porreres estam molt orgullosos de la tasca realitzada fins ara i desitjam que perduri sempre. Volem donar les gràcies a tota la comunitat educativa per ajudar a tenir un centre net i col·laborar en les tasques ambientals.

dimecres, 9 de desembre del 2015

L'EUTANASIA, UN DRET O UN CRIM?

Maria Payeras 4t B
L'eutanàsia és l'acció mèdica que provoca deliberadament la mort del pacient. Es tracta de pacients amb una malaltia dolorosa i que no té remeit. Hi ha persones que pensen que l'eutanàsia hauria d'estar prohibida i que el pacient ha de lluitar fins al final oerò des del meu punt de vista hauria d'estar permesa. Penso que cada persona ha de tenir el dret a decidir si seguir lluitant o no i poder morir fora sofriment.
Els metges han de mirar pel bé dels seus pacients i si els pacients estan en un estat terminal haurien de veure quan tant el pacient com la família pateixen inutilment. A Espanya l'eutanàsia està prohibida i per demanar una mort digna han de passar per jutjats i els metges han de dur a terme una investigació que demostri si el pacient està terminal o no. Però penso que tot això no hauria de fer falta. Si la família del pacient demana l'eutanàsia és perquè abans ho ha meditat i ha pensat que estant sofrint tots sense cap esperança. Per tant el pacient té dret a decidir si vol viure o no i la manera en com vol acabar la seva vida (principi d'autonomia). Per altra banda si la persona ho accepta els seus òrgans es poden donar per curar a altres pacients la qual cosa seria una aplicació del principi utilitarista.
La major part de gent que està en contra és perque té unes creences religioses, com per exemple les de l'esglèsia catòlica que diu que és Déu qui ha de decidir quan una persona ha de morir i que l'eutanàsia és un suïcidi. Però per mi aquest argument no és vàlid perquè es basa en qüestions de fe, indemostrables lògicament o científicament.

Per acabar penso que l'eutanàsia és èticament correcta ja que cada persona té dret a decidir el que vol fer amb la seva vida.

dimarts, 1 de desembre del 2015

ENTREGA DELS PREMIS AL MILLOR ESLÒGAN PMD

Imatge de l'entrega del premi PDM a Xisca Català el passat divendres
Redacció
El passat divendres 27 de novembre, en temps de l'esplai es va fer l'acta d'entrega del premi al millor eslògan PDM organitzat per l'ajuntament de Porreres i consistent a elaborar a les classes de tutoria un eslògan i un logotip per alertar als joves sobre els perills del consum abusiu d'alcohol. L'autora del millor eslògan i guanyadora en l'apartat individual va ser Xisca Català, alumna de 4t de PDC (4D), amb el lema "l'alcohol és una bomba, no l'explotis". A nivell de grups, el premi va caure en mans també de 4t de PDC (4D). El premi consistia en una motxilla o bossa d'esports costumitzada per l'Ajuntament. Els premis foren entregats per la batllessa de Porreres i dos representants de l'equip directiu.

S'HAN DE LEGALITZAR LES MARES DE LLOGUER?

Maria Francisca Matas Nicolau, 4t C
Les mares de lloguer són dones que, d’acord amb una altra persona, accepta a canvi de doblers que se li transfereixi al seu úter l’embrió prèviament engendrat mitjançant fecundació “in vitro” per aquell o aquells, a fi de quedar embarassada de l’embrió, gestar-lo, parir-lo i entregar-lo a qui l'ha encomanat com un fill legal. Jo estic a favor, perquè amb aquest procés pots donar opció a tenir fills a moltes persones o parelles que tenen problemes de fertilitat.
Molta gent està a favor perquè ajudes a persones i parelles amb problemes de salut que els hi és molt difícil o impossible tenir fills. Les malalties hereditàries, l’envelliment, l’obesitat, els desequilibris hormonals, entre d’altres, poden contribuir a la infertilitat. També, algunes dones tenen problemes mèdics que fan que quedar-se embarassada sigui perillós. Un altre motiu pel qual podem estar a favor de les mares de lloguer, és que podem ajudar a les parelles homosexuals a convertir-se en pares. Estar a favor d’aquest procés pot ajudar a que la dona que faci de mare de lloguer obtengui ingressos econòmics si els necessita. Per tant, el mètode de mares de lloguer es relaciona amb el principi utilitarista (Stuart Mill), perquè duent-l’ho a terme podem aconseguir que moltes persones es beneficiïn i no perjudicam a ningú.
En canvi, però, hi ha gent que està totalment en contra, perquè opinen que pot causar problemes emocionals entre la mare de lloguer i el fill. Des del meu punt de vista, trob que això no hauria de ésser un problema, ja que l’òvul no té perquè esser de la mare de lloguer i aquesta, ja en un principi, ha d’anar concienciada que fa un favor a una família que no pot tenir fills.
A Espanya, les mares de lloguer estan prohibides, encara que hi ha un gran percentatge d’espanyols que estan a favor i que troben que s’hauria de legalitzar. Els països on és legal són Estats Units, Ucraïna, entre pocs més. Hi ha un 15% de persones o parelles espanyoles infèrtils, i, per tant a part de l’adopció, haurien poder dur a terme aquest mètode. He viscut una experiència propera d’una parella que ha recorregut a aquest procés a Ucraïna i trob que no hi ha motius pels quals estar en contra.