PÀGINES

dimarts, 27 d’octubre del 2015

ELS ALUMNES DE 2ESO I PMAR VISITEN EL PARC DE TECNOLOGIES AMBIENTALS DE SON REUS I RAIXA

Redacció/Tecnologia
Els passats dies 13 i 20 d'octubre els alumnes de 2n i de PMAR de 3r van visitar les instal·lacions de l'empresa TIRME al Parc de Tecnologies Ambientals de Son Reus i la Possessió de Raixa, ambdós al terme municipal de Bunyola. El primer objectiu d'aquesta sortida, organitzada pels departaments de tecnologia i ciències socials, era ensenyar als alumnes el tractament que es dona als residus de totes la Balears (i els que arriben d'altres llocs de l'Estat i de la UE) en aquest parc. Es tracta de conscienciar i reeducar mediambientalment a tots els alumnes que visiten aquest centre respecte a un tractament sostenible dels residus .En segon lloc es pretenia mostrar la importància històrica, artística i cultural d'una de les possessions més importants de la nostra illa.
S'ha de dir que la setmana anterior a la sortida es va dur a terme una divertida activitat prèvia per preparar la visita: un joc de twister amb els colors representatius del triatge o recollida selectiva selectiu de residus. 
La visita guiada va començar al Centre d`Informació i Educació Ambiental (CIEA) del Parc de Tecnologies Ambientals que és un edifici amb uns mòduls construïts a partir de materials procedents de productes de reciclatge. Els encarregats de la visita guiada esperaven als nostres alumnes a la recepció en el hall del CIEA i els donaren la benvinguda. Seguidament es va fer una fotografia al grup. Posteriorment es va passar a l'explicació i a la projecció d'un vídeo sobre el tractament dels residus a Mallorca. Un cop apresa la teoria es va procedir a fer una volta en tren per les instal·lacions del Parc de Tecnologies per observar el funcionament pràctic dels centres de triatge, compostatge, metanització, incineració, ... A l'antic abocador clausurat es va poder visitar una exposició de juguetes fetes amb materials reciclats.
Una vegada acabada la visita a tirme el grup es va encaminar cap a la propera possessió de Raixa, on els alumnes van poder gaudir d'un dels casals i jardins més valuosos del nostre patrimoni històric i cultural.
Si voleu veure o descarregar-vos més fotografies d'aquesta sortida vos hem preparat un foto-reportatge a la secció de pàgines, al què podeu accedir directament per mitjà d'aquest enllaç:


dimarts, 20 d’octubre del 2015

CONVOCADES ELECCIONS PER RENOVAR PARCIALMENT EL CONSELL ESCOLAR DEL NOSTRE CENTRE

Redacció
 Dos cursos després la democràcia escolar torna a manifestar-se al nostre centre en forma d'eleccions per renovar la meitat dels representants de pares, alumnes, professors i personal d'administració i serveis al consell escolar. 
L'interès d'aquestes eleccions des que es va aprovar la LOMQE, més coneguda com llei Wert, ha minvat molt. La LOMQE ha deixat els consells  escolars totalment descafeïnats, buidant-los de competències. Aparentment el consell escolar segueix essent l'òrgan de govern dels centres, però perd moltes de les seves competències que passen a la directiva. El consell escolar ja no aprova els pressuposts, ni els projectes educatius, ni el procés d'admissió d'alumnes. A més a més perd molt de pes a l'hora d'elegir la direcció del centre. Bàsicament queda reduït a un consell consultiu, que ha de ser informat de tot, pot expressar opinions, però no té veu ni vot en la majoria d'aspectes en què fins ara intervenia activament. La democràcia als centres és, amb aquesta llei, una democràcia de molt baixa qualitat, perquè el seu principal òrgan d'expressió esdevé un element purament decoratiu i absolutament buit de contingut. Es tracta d'un model més autoritari, amb un consell escolar que existeix però no té poders i on la direcció és qui ho pot decidir pràcticament tot. Tanmateix a molts instituts, com pot ser el nostre, les direccions han decidit no prendre decisions importants sense el consens de la comunitat educativa o del claustre de professors, tot i poder-ho fer legalment, per mantenir l'esperit democràtic que Wert ha intentat destruir.
De moment ja s'ha constituït la Junta Electoral del nostre centre i avui, dia 20 d'octubre, es publiquen els censos electorals definitius de pares, alumnes, professors i personal no docent. Fins dia 29 d'aquest mes hi ha temps per presentar candidatures La "campanya electoral" començarà formalment el proper dia 9 de novembre quan es presentaran les llistes de candidatures definitives. Dia 17 de novembre es celebraran les eleccions de l'alumnat. Dia 18 es celebrarà el claustre extraordinari per a lelecció dels representants del professorat i les eleccions del personal d'administració i serveis. Finalment dia 19 es celebraran les dels pares i mares d'alumnes, a les quals es pot votar presencialment o per correu (es pot sol·licitar a secretaria fins dia 13 de novembre).
Un cop realitzat l'escrutini el dia 20 de novembre es proclamaran els candidats electes, i aquell mateix dia, es constituirà el nou consell escolar de l'IES Porreres.

dimarts, 13 d’octubre del 2015

PERE CAPELLÀ: PERSONATGE DEL CURS 15/16 A L'IES PORRERES

CNL/Redacció
La CNL ha acordat dedicar aquest curs a la figura de PERE CAPELLÀ I ROCA, mestre, poeta, dramaturg i activista republicà, algaidí i montuïrer,  també conegut pel seu pseudònim literari: Mingo Revulgo. La CNL ens ha fet arribar una petita biografia de Pere Capellà perquè aneu coneixent el personatge: 
Pere Capellà i Roca va néixer a l'Algaida, Mallorca, el 1907 i morí a Palma, al Terreno, el 1954. Destaca com a poeta, dramaturg i mestre. Home profundament compromès amb el seu temps i els seus ideals, va iniciar la carrera militar i va arribar a ser oficial de l'exèrcit republicà, així com cap d'Esquerra Republicana d'Algaida. No obstant això, la seva vocació fou la docència, tot i que sols va poder exercir-la durant breu temps, ja que les circumstàncies polítiques li ho van impedir aviat. En acabar la guerra civil i a causa de la seva ideologia i militància política, Pere Capellà fou represaliat i empresonat durant quatre anys.
Durant el seu empresonament conreà l'amistat amb el filòleg Manel Sanchis Guarner..
No és fins al 1943 quan Capellà recobrà la llibertat, encara que només condicional. No pogué, però, instal·lar-se al seu poble d'Algaida perquè les autoritats no se'n volgueren fer càrrec. En canvi, el consistori de Montuíri, vila de la seva estimada Maria Fornés, sí que accedí a acollir l'escriptor. La parella contragué matrimoni el juny del mateix any i posteriorment nasqueren els seus fills Llorenç i Margalida.
Els anys difícils de la postguerra van ser encara més durs per a la família de Pere Capellà, ja que havia estat inhabilitat per a exercir de mestre. Per poder sobreviure es dedicà a múltiples tasques, com ara cambrer de cabaret, comerciant de tatxes de contraban, botiguer, professor particular i regent d'un cafè. També a ca seva treballava fabricant fideus, pasta de sopa i oli d'ametlla. Per si això no bastava, encara fou detingut i empresonat al fortí d'Illetes per no haver-se presentat a files de l'exèrcit nacional. Només la intervenció de personalitats montuïreres aconseguí que fos alliberat.
Literàriament, Pere Capellà ens ha deixat exemples de la seva qualitat poètica amb el recull
Cançons republicanes (1931), o amb poemes com Jo sóc català i Així arriben els vençuts. Moltes de les seves peces apareixen signades amb el pseudònim de Mingo Revulgo. Igualment va publicar nombrosos articles periodístics amb un marcat contingut polític i social, en castellà, en diaris i revistes de l'època com Baleares, Cultura Obrera o La Voz de Porreras.
El gran reconeixement popular, però, li va arribar a la dècada dels anys 40 i 50, quan, empès per Manuel Sanchís Guarner, va començar a cultivar el teatre. Destaquen les obres
L'Amo de son Magraner (1949), Sa Madona du es maneig (1950), El carrer de les tres roses (1952) o El rei Pepet (1954) que constitueixen el punt de partida per a un nou teatre a Mallorca, amb una llengua col·loquial , però rica, eficaç per presentar els seus ideals ètics i polítics. El teatre de Pere Capellà conté escenes plenes d'humor, tretes de la vida rural mallorquina, però també de les noves formes de vida.
Pere Capellà va ser mestre de les noves generacions d'autors teatrals, però va morir prematurament el 17 de desembre de 1954.

dimarts, 6 d’octubre del 2015

L'IES PORRERES GUARDA UN MINUT DE SILENCI PER LA MORT DE MIQUEL ALBERO

Alumnes de 3r PMAR/Redacció
El passat 28 de setembre de 2015 els alumnes i professors de l'IES Porreres guardaren un minut de silenci en honor de Miquel Albero, un mestre de llengua i literatura catalana de l'institut Pau Cases Noves d'Inca, famós per impulsar la campanya dels enllaçats.  L'èxit d'aquesta campanya va fer que l'anterior govern aprovàs la polèmica llei de símbols, el principal objectiu de la qual era eliminar els llaços reivindicatius d'escoles i instituts, i que, precisament avui dia 6 d'octubre, serà derogada definitivament pel Parlament Balear.